Er du klar over, hvor skadelig radon er?

Radon kan i sig selv lyde uskadeligt eller som noget, der hører fysiklokalet til, og det er da sådan set heller ikke helt forkert.

Men du skal helst ikke komme i nærheden af radon, problemet er så bare, at vi danskere – og mange andre verden over – helt uønsket og uprovokeret bliver udsat for det.

Og det er kræftfremkaldende. Faktisk mener man, at radon kan have indflydelse på flere hundrede dødsfald hvert år.

For at gøre ondt værre, så er det ikke til at se eller lugte radon, da det er en luftart, som hverken kan ses eller lugtes.

Men hvor kommer den så fra?

Uden at gøre dig bange, så kan den faktisk sive rundt under dig lige nu, for den befinder sig i undergrunden, hvor den så langsomt finder vej opad og kan placere sig i husene herhjemme.

Du kan derfor rent faktisk gå rundt lige nu og indånde det radioaktive og farlige stof radon, uden du kan mærke det, lugte det eller se det.

Dine lunger bliver så udsat for denne kraftfremkaldende luftart, som øger chancen for blandt andet lungekræft.

Det er ikke alle steder på jorden og i Danmark, som er lige eksponeret for at have radon i undergrunden, fordi man forsker og laver undersøgelser på det område for at kortlægge, hvor der er hyppige forekomster af radon.

Men selvom du bor i et område, der ikke er kendt for radon i undergrunden, så kan man jo aldrig være på den sikre side.

Heldigvis er der en del, man kan gøre ved dette fænomen, når man først har detekteret, hvor det befinder sig henne.

Dette kræver dog, at man laver en radon måling, så man får styr på og afklaret, om man er udsat for radon derhjemme.

Helst ser man, at denne måling bliver foretaget gentagende gange over noget tid, så man er sikker på, at tilstanden ikke ændrer sig – eller helst til det bedre.

Related posts